Enerji Depolama
Buradasınız: Anasayfa / Enerji Depolama
Enerji Depolama

İlerleyen teknoloji, uzun yıllardır gündelik hayatımızda yer alan Li-İon batarya ve türevlerinin, endüstriyel ölçek ve büyük güçlerde , şebekede bağlantılı veya tamamen bağımsız uygulamalarının önünü açmıştır. Özellikle Yenilenebilir enerji santrallerinin (Rüzgar, Güneş ve Nehir Tipi Hidroelektrik ) sayısının büyük bir hızla artması ve bu santrallerin üretimlerinin atmosferik koşullara bağlı değişken üretim miktarlarının, ulusal iletim sistemleri üzerinde yarattığı anlık streslerin ve stabilite sorunlarının azaltılması amacıyla enerji depolama sistemlerinin kapasiteleri hızla artmaktadır.

Santrallere entegre enerji depolama sistemleri, frekans kontrolü, peak shaving, load shaving, load shifting gibi önemli fonksiyonları ve spot, anlık piyasalara hizmet edecek sistem dizaynları ile elektrik üretim sistemin önemli parçaları haline gelmektedir.

 

BATARYA ENERJİ DEPOLAMA NEDİR?

 

BESS (Battery Energy Storage Systems) olarak isimlendirilen Enerji depolama sistemleri yukarıda gösterilen teknik şemada gösterildiği gibi birçok donanım, kontrol, koruma sistemleri, batarya, güç ve enerji izleme, kontrol komuta yazılımlarından oluşmaktadır.

NR’ın entegre batarya enerji depolama çözümleri, konvansiyonel santraller, yenilenebilir enerji, mikro şebekeler dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda önemli roller oynayarak şebeke, sistem ve santral işletmecilerinin talep ettiği farklı senaryo tiplerine göre özelleştirilerek, teknolojik bir güç kaynağı olarak servisler sağlamaktadır.

Konteynerize edilmiş batarya grupları, KW güçlerinden, MW büyüklüğüne kadar projeniz için özelleştirilebilir güçlerde üretilebilmektedir. NR 30 KW gibi küçük güçlerden başlayarak 40 feet konteyner içine yerleştirilmiş 6 MW kapasitesine kadar ulaşabilen özel tasarımlar gerçekleştirmektedir. NR, Bugüne kadar tamamladığı 2500 MWh aşan enerji depolama projelerinde bir çok batarya hücre üreticisi ile çalışarak (CATL,EVE vb.) ile stratejik ilişkiler kurmuştur. NR, Li-İON bataryalar dışında Redox-Flow, Sodyum Sülfür(NAS) vb gibi bir çok farklı kimyasal depolama sistemini tedarik etmektedir. 

NR, enerji depolama sistemin, batarya gruplarından sonra en kritik bileşenleri olan , PCS (Batarya İnverterleri), EMS,PMS,BMS gibi depolama sistemini yöneten donanım ve yazılımlar gibi stratejik öneme sahip bileşenleri "4S" olarak adlandırmaktadır. 

  • PCS (Güç Dönüştürme Sistemi/Batarya İnverter): Batarya ve elektrik şebekesi arasındaki çift yönlü güç akışını gerçekleştirir sistemin en önemli bileşenidir.
  • BMS (Batarya Yönetim Sistemi): Etkili batarya yönetimi ve kontrolü sağlayan donanım 
  • EMS (Enerji Yönetim Sistemi): Sistemin güvenli ve güvenilir çalışmasını sağlamak ve kararlı durum işlevini gerçekleştirmek için tüm enerji depolama sistemini izleyen, kontrol  eden ve görev senaryolarını gerçekleştiren yazılım.
  • PMS (Güç Yönetim Sistemi) :yüksek hızlı geçici kontrol gerçekleştirir ve farklı uygulama senaryolarına göre, birden fazla PCS'nin koordineli çalışmasını senaryolara uygun bir şekilde kontrol etmek çalışan donanım ve yazılımlardan oluşur ve kontrol stratejilerini formüle eder.

 

NR'ın batarya enerji depolama sistemlerinde teklif ettiği tüm sistem bileşenleri, çeşitli batarya tipleri (lityum bataryalar, sodyum(NAS), redox-flow, kurşun karbon vb tabanlı bataryalar) ile tam olarak uyumludur. NR ürün ve yazılımları, enerji depolama tesislerinden beklenen tüm senaryo ve fonksiyonları tam olarak yerine getirecek, uygulamaları gerçekleştirme kabiliyetine sahiptir. (Frekans Kontrolü, Peak Shaving, Load Shaving, Load Shifting, şebeke işletmecileri tarafından talep edilecek tüm senaryolar için dizayn edilerek hizmet sağlamaktadır.

ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİNİN GÖREVLERİ

Santrallere entegre enerji depolama sistemleri, aşağıda kısa tanımları yapılan önemli senaryolar dışında gün içi ve anlık piyasalara hizmet edecek sistem dizaynları çok kritik görevler üstlenmektedirler.

  • Black Start: Bir elektrik santralinin veya bir elektrik şebekesinin bir bölümünün, tamamen veya kısmen kapanmadan kurtulmak için harici elektrik enerjisi iletim şebekesine güvenmeden yeniden çalışmaya geri döndürülmesi süreci
  • Frequency Control: Sistem frekansının düşmesine veya yükselmesine tepki olarak enerji depolama tesisleri ile otomatik artırılması veya azaltılması yoluyla sistem frekansının yeni bir denge noktasına getirilmesine verilen isimdir.
  • Peak Shaving: Maksimum güç talebi durumunda elektrik enerjisi sarfiyatını düşürmek amacıyla kullanılan ve üretimin tüketimden fazla olduğu zaman enerjinin depolanıp, az olduğu zaman şebekeye verilerek güç dengesinin sağlanmasında kullanılan tekniğe verilen isimdir.
  • Load Shifting: Talebi yoğun saatlerden günün yoğun olmayan saatlerine taşımayı amaçlayan bir yük yönetimi tekniğidir
  • Voltage Regulation: Grid üzerinde meydana gelen dalgalanmaları takip altına alarak çıkış voltajını otomatik gerilim regülasyonu ile hızlı cevap vererek standart düzeyde tutma tekniğine verilen isimdir. 
  • Valley Filling: Enerji talebinin düşük olduğu kabul edilen, günlük veya mevsimlik yoğun olmayan dönemlerde enerjinin depolanarak kullanılması tekniğine verilen isimdir.
  • Fluctuation Smoothing : Rüzgar ve Güneş santralleri için şebeke öncesi güç regülasyonun sağlanmasına verilen isimdir.

Bizimle İletişime Geçebilirsiniz.